Иконе певају бојама

ИЗЛОЖБА Сузане Жунковић “Љубав према икони” отворена је у Кући Ђуре Јакшића, а о ауторки су говорили епископ будимљанско-никшићки Јоаникије Мићовић и сликар Радован Мића Трнавац. Отварање изложбе, која ће трајати до 11. новембра, својим гласовима улепшали су чланови Певнице при Храму Светог Саве, а песникиња Љиљана Јанаћковић је читала своју песму “Симонида” из зборника који је приредила Јелена Жигон.
– Почаствован сам да се наслађујем светлошћу икона које су дело Божје милости и руку Сузане Жунковић, иконописца и појца. Она слика тоновима и пева бојама – рекао је епископ. – Сузана негује проверене вредности ослањајући се на српски средњовековни живопис, на византијско сликарство и посебно на поједине руске узоре попут Св. Андреја Рубљова. Ова изложба њој сигурно служи као охрабрење јер изаћи изван храма са својим делима, нарочито иконама, јесте храбро, али и потребно

Вест

У Кући Ђуре Јакшића у Београду 1. новембра 2017. године Епископ будимљанско-никшићки г. Јоаникије отворио је изложбу Сузане Жунковић „Љубав према икони“. Говорећи о раду Сузане Жунковић, која се поред иконописања бави и појањем, Преосвећени Епископ Јоаникије је рекао да она пјева бојама, а што се може видјети на њеним иконама које красе, како манастир Ђурђеве Ступове тако и друге храмове Епархије будимљанско-никшићке и православне домове.

-Можемо рећи да она слика тоновима и пјева бојама, а вечерас смо у прилици да гледамо како то њено пјевање у бојама изгледа за наше тјелесне, али и духовне очи. За релативно кратко вријеме од када се она бави иконописом пројавила је изузетан дар и изузетну озбиљност какву ова умјетност и захтјева, јер иконописачка умјетност захтјева велику посвећеност, удубљивање у тајну Божанског оваплоћења Христовог, удубљивање у тајну светости и једино тако, кроз ту посвећеност, кроз свеобухватни подвиг молитве, поста и труда, може да се слика, казао је владика Јоаникије.

Он је нагласио да је сликање икона повезано са узрастањем духовног лика, са нашим узрастањем у Христу.

-Како се човјеково биће отвара Божјој свјетлости и Божјој милости тако Бог даје махове руци иконописца да уобличава свете ликове. Иконе Сузане Жунковић већ су почеле да испуњавају наше храмове, православне домове, многи хришћани пред њеним иконама се моле Богу, Пресветој Богородици, Светим Божјим угодницима и то је оно што је основно. Могли бисмо рећи да је она, већ, постигла свој основни циљ. Свакако да ће наставити да се бави овим благословеним послом, да и даље свој дар бруси, уобличава и освећује својом молитвом и својим трудом, казао је поводом изложбе Епископ будимљанско-никшићки Јоаникије, напомињући да Сузана Жунковић у свом раду успијева да одоли искушењу сензуализма и мрачних тонова, који често прате умјетнике.

Наша умјетница, истакао је Преосвећени Епископ, ослања се на провјерене узоре и његује провјерене вриједости, ослања се на српски средњовјековни живопис, иконопис, на византијску умјетност и сликарство, посебно на поједине руске узоре попут Андреја Рубљова, чувајући се, при томе, од уношења елемената световности у иконопис.

Сузана Жунковић је рођена у Београду 1972. године. Дипломирала је на Правном факултету у Београду 1998. Иконописом се бави од 2008.године. Усавршила је занат у иконописној радионици Петра Билића при Храму Светог Саве у Београду и иконописца Ивана Нисингера. Иконе јој украшавају већи број храмова будимљанско-никшићке Епархије. Тронске иконе Страдална и Гликофилуса налазе се у Манастиру Ђурђеви Ступови у Беранама. Осликани крст, ношен у Јерусалиму на Васкрс 2010, је у манастиру Ђурђеви Ступови. Љепоту своје духовне енергије поред иконописа, често преноси и на пастеле и уља на платну.

Ова млада правница, умјетничког дара публици се захвалила на помоћи и подршци.

Извор: Епархија будимљанско-никшићкa