Vest

U Kući Đure Jakšića u Beogradu 1. novembra 2017. godine Episkop budimljansko-nikšićki g. Joanikije otvorio je izložbu Suzane Žunković „Ljubav prema ikoni“. Govoreći o radu Suzane Žunković, koja se pored ikonopisanja bavi i pojanjem, Preosvećeni Episkop Joanikije je rekao da ona pjeva bojama, a što se može vidjeti na njenim ikonama koje krase, kako manastir Đurđeve Stupove tako i druge hramove Eparhije budimljansko-nikšićke i pravoslavne domove.

-Možemo reći da ona slika tonovima i pjeva bojama, a večeras smo u prilici da gledamo kako to njeno pjevanje u bojama izgleda za naše tjelesne, ali i duhovne oči. Za relativno kratko vrijeme od kada se ona bavi ikonopisom projavila je izuzetan dar i izuzetnu ozbiljnost kakvu ova umjetnost i zahtjeva, jer ikonopisačka umjetnost zahtjeva veliku posvećenost, udubljivanje u tajnu Božanskog ovaploćenja Hristovog, udubljivanje u tajnu svetosti i jedino tako, kroz tu posvećenost, kroz sveobuhvatni podvig molitve, posta i truda, može da se slika, kazao je vladika Joanikije.

On je naglasio da je slikanje ikona povezano sa uzrastanjem duhovnog lika, sa našim uzrastanjem u Hristu.

-Kako se čovjekovo biće otvara Božjoj svjetlosti i Božjoj milosti tako Bog daje mahove ruci ikonopisca da uobličava svete likove. Ikone Suzane Žunković već su počele da ispunjavaju naše hramove, pravoslavne domove, mnogi hrišćani pred njenim ikonama se mole Bogu, Presvetoj Bogorodici, Svetim Božjim ugodnicima i to je ono što je osnovno. Mogli bismo reći da je ona, već, postigla svoj osnovni cilj. Svakako da će nastaviti da se bavi ovim blagoslovenim poslom, da i dalje svoj dar brusi, uobličava i osvećuje svojom molitvom i svojim trudom, kazao je povodom izložbe Episkop budimljansko-nikšićki Joanikije, napominjući da Suzana Žunković u svom radu uspijeva da odoli iskušenju senzualizma i mračnih tonova, koji često prate umjetnike.

Naša umjetnica, istakao je Preosvećeni Episkop, oslanja se na provjerene uzore i njeguje provjerene vrijedosti, oslanja se na srpski srednjovjekovni živopis, ikonopis, na vizantijsku umjetnost i slikarstvo, posebno na pojedine ruske uzore poput Andreja Rubljova, čuvajući se, pri tome, od unošenja elemenata svetovnosti u ikonopis.

Suzana Žunković je rođena u Beogradu 1972. godine. Diplomirala je na Pravnom fakultetu u Beogradu 1998. Ikonopisom se bavi od 2008.godine. Usavršila je zanat u ikonopisnoj radionici Petra Bilića pri Hramu Svetog Save u Beogradu i ikonopisca Ivana Nisingera. Ikone joj ukrašavaju veći broj hramova budimljansko-nikšićke Eparhije. Tronske ikone Stradalna i Glikofilusa nalaze se u Manastiru Đurđevi Stupovi u Beranama. Oslikani krst, nošen u Jerusalimu na Vaskrs 2010, je u manastiru Đurđevi Stupovi. Ljepotu svoje duhovne energije pored ikonopisa, često prenosi i na pastele i ulja na platnu.

Ova mlada pravnica, umjetničkog dara publici se zahvalila na pomoći i podršci.

Izvor: Eparhija budimljansko-nikšićka

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *